امروزه هر چیز بهایی دارد، فرقی هم نمی کند که یک کارمند ساده باشید یا بخشی از یک کسب و کار در حال توسعه. اگر لپ تاپی بخرید، میبایست یک سیستم عامل روی آن نصب کرده و سپس نرم افزارهای مورد نیازتان را روی آن نصب کنید. سپس به یک اشتراک اینترنت نیاز دارید، خب خرج ها با این روال افزایش می یابد.

اما سوالی که مطرح می شود این است که آیا باید به این خرج ها تن داد؟ نه ضرورتا.

Nick Bearman

QGIS (که تا سال 2013 با نام Quantum GIS شناخته میشد) یک اپلیکیشن دسکتاپ متن باز و رایگان برای انجام امور GIS مانند مشاهده، ویرایش و تجزیه و تحلیل داده های مکانی است.

امروزه با پیشرفت های انجام شده، گزینه های بیشتری در اختیار کاربران قرار گرفته است. به جای خریدن یک سیستم عامل، میتوانید لینوکس نصب کنید که هم رایگان و سبک است و هم به عنوان یک سیستم عامل مورد اعتماد شناخته شده است. علاوه بر آن در برابر ویروس ها کمتر آسیب پذیر می باشد. مورد بعدی، برای کارهای اداری میتوانید از سرویس های Google Docs، Google Sheets و Google Slide به رایگان استفاده کنید.

حالا اگر بگوییم که نرم افزاری رایگان برای انجام امور GIS وجود داشته و چندین سال است که مورد استفاده انبوهی از کاربران می باشد، چه می گویید؟ خب منظورم QGIS است. امروزه هم انجام امور GIS محدود به یک گروه خاص نیست و کاربران زیادی مشغول فعالیت در این زمینه می باشند.

QGIS نرم افزاری متن باز است. آن روزها گذشت که وقتی حرفی از «متن باز» بودن به میان می آمد، به معنی پرخطا بودن یا خانگی بودن یک نرم افزار بود. امروزه خلاف این امر ثابت شده است. QGIS تبدیل به اپلیکیشنی شده برای آن دسته از افرادی که به دنبال توسعه و گسترش یا مهاجرت از دیگر نرم افزارهای موجود در زمینه GIS هستند.

برگردان به فارسی از: QGIS: What Is It and How Does It Work?

آموزش نصب QGIS – تصویری و مرحله به مرحله

توضیحات کلی

کاربرد

QGIS به عنوان یک نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) عمل کرده و به کاربران اجازه می دهد تا اطلاعات ممکانی را ویرایش و تحلیل کنند و علاوه بر آن، نسبت به ایجاد و برون بری نقشه های جغرافیایی اقدام کنند. QGIS از دور نوع داده وکتور (Vector) و رستر (Raster) پشتیبانی می کند.

QGIS از فرمت های مختلفی مانند shapefile پشتیبانی می کند. این نرم افزار با دیگر پکیج های متن باز GIS مانند PostGIS، GRASS GIS و MapServer یکپارچه شده است. افزونه هایی که به زبان پایتون یا C++ نوشته شده اند، میتوانند توانمندی های QGIS را گسترش دهند.

توسعه

Gary Sherman کار توسعه Qunatum GIS را در اوایل 2002 آغاز کرده و این موضوع به یک پروژه فرزند در Open Source Geospatial Foundation در سال 2007 تبدیل شد. نسخه اولیه این نرم افزار در سال 2009 عرضه شده استت.

در سال 2013، همزمان با عرضه نسخه 2.0 نام این نرم افزار به صورت رسمی از Quantum QGIS به QGIS تبدیل شد تا از بروز ابهام میان کاربران جلوگیری شود.

در سال 2017، QGIS برای سیستم عامل های مختف نظیر Mac OS X، لینوکس و مایکروسافت ویندوز در دسترس قرار گرفت. اپلیکیشن موبایل QGIS نیز از سال 2014 در حال توسعه برای اندروید است.

QGIS توسط توسعه دهندگان داوطلب به صورت منظم بروز رسانی شده و اشکالات آن رفع می شود. از سال 2012، توسعه دهندگان این نرم افزار را به 48 زبان ترجمه و از آن برای تدریس در آکادمی ها و محیط های تخصصی استفاده می شود.

عملکرد

لایه ها

QGIS میتواند لایه های مختلف شامل داده های مکانی را از منابع مختلف به نمایش درآورد.

آماده سازی نقشه ها

برای آماده سازی نقشه های قابل پرینت در QGIS، میتوانید از Print Layout استفاده کنید. این کار با افزودن عنوان، جدول راهنما، برچسب ها و مواردی از این دست قابل انجام است.

آموزش استفاده از برچسب برای لایه در QGIS

لایسنس

به عنوان یک نرم افزار رایگان تحت GNU GPLv2، نرم افزار QGIS به صورت رایگان قابل ویرایش بوده و امکان گسترش آن وجود دارد. دو نمونه از این امر، QGIS Browser و اپلیکیشن های QGIS Server هستند که از کدهای یکسان برای دسترسی و پردازش داده ها استفاده می کنند اما دارای ظاهر کاربری متفاوتی هستند.

آموزش

در زمینه آموزش نرم افزار QGIS سایت های انگلیسی زبان و کانال های ویدئویی بسیاری در یوتیوب وجود دارند. تیم لرن جی آی اس (LearnGIS) نیز سعی دارد تا با ارائه آموزش های مقدماتی تا پیشرفته به گسترش این نرم افزار در جامعه فارسی زبان کمک کند.

آموزش

بخش آموزش سایت لرن جی آی اس با هدف ارائه مطالب آموزشی در رابطه با QGIS و امور مربوط به سنجش از دور و GIS ایجاد شده است.

دانلود

در حال حاضر آخرین نسخه ای که برای QGIS عرضه شده، نسخه 3.12.1 می باشد که میتوانید آن را از لینک زیر دریافت کنید:

https://qgis.org/en/site/forusers/download.html

نسخه های عرضه شده

نسخهنامتاریخ انتشارتغییرات مهم و قابل توجه
2.0Dofour8 سپتامبر 2013مشاهده تغییرات
2.2Valmiera22 فوریه 2013مشاهده تغییرات
2.4Chugiak27 ژوئن 2014مشاهده تغییرات
2.6Brighton1 نوامبر 2014مشاهده تغییرات
2.8 LRTWien20 فوریه 2015مشاهده تغییرات
2.10Pisa26 ژوئن 2015مشاهده تغییرات
2.12Lyon23 اکتبر 2015مشاهده تغییرات
2.14 LTREssen29 فوریه 2016مشاهده تغییرات
2.16Nødebo8 جولای 2016مشاهده تغییرات
2.18 LRTLas Palmas21 اکتبر 2016مشاهده تغییرات
3.0Girona23 فوریه 2018مشاهده تغییرات
3.2Bonn22 ژوئن 2018مشاهده تغییرات
3.4 LTRMadeira26 اکتبر 2018مشاهده تغییرات
3.6Noosa22 فوریه 2019مشاهده تغییرات
3.8Zanzibar21 ژوئن 2019مشاهده تغییرات
3.10 LTRA Coruña25 اکتبر 2019مشاهده تغییرات
3.12București21 فوریه 2020مشاهده تغییرات
3.1419 ژوئن 2020
3.1623 اکتبر 2020

برگردان به فارسی از: QGIS

مزایا و معایب

QGIS یکی نرم افزارهای موجود برای بررسی، مشاهده و تجزیه و تحلیل داده های جغرافیایی است. همانطور که در بالا هم گفته شده، رایگان و متن باز است و همه میتوانند از آن استفاده کنند. همانند دیگر نرم افزارها، QGIS نیز دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

مزایا

  1. رایگان: این نرم افزار کاملا رایگان می باشد. علاوه بر آن امکاناتی نظیر افزونه های مختلف دارد که میتوان از آنها نیز به رایگان درون نرم افزار استفاده کنید.
  2. امکان مشاهده داده های وکتور و رستر: از دیگر مزایای آن، امکان مشاهده داده های وکتور و رستر است. برای این کار کافی است آنها را درون نرم افزار اضافه کنید.
  3. ظاهر کاربرپسند: با اینکه نرم افزارهای مشابه QGIS کم نبوده و میتوانند کارهای این نرم افزار را انجام بدهند، اما QGIS بهترین نرم افزار در میان آنها استت. از جمله ویژگی های آن، سادگی و کاربرپسند بودن است. این یعنی شما میتوانید به ابزارهایی نظیر بوکمارک، تولیدکننده نقشه و دیگر ابزارها به صورت مستقیم دسترسی داشته باشید.
  4. استفاده کاربران از افزونه های جانبی: کاربران میتوانند از ابزارها و افزونه های جانبی استفاده کنند. یکی از آنها، GRASS بوده که فریمورکی قدرتمند است و میتواند به آسانی داده های جغرافیایی را تجزیه و تحلیل کنند.
  5. تقابل با ArcGIS: از آنجایی که این نرم افزار برای سیستم عامل لینوکس و Mac نیز عرضه شده، امکان تقابل و برتری آن نسبت به نرم افزارهایی مانند ArcGIS را افزایش داده است.
آموزش اضافه کردن لایه در QGIS

معایب

  1. کمی ناآشنا برای کاربران تازه وارد: در برخی موارد، کاربران تازه وارد و افرادی که تازه با این نرم افزار آشنا می شوند، در نگاه اول آنرا گیج کننده و پیچیده می دانند.
  2. نامناسب برای آنهایی که فقط به دنبال ایجاد نقشه هستند: اگر فقط به دنبال ایجاد نقشه هستید و کار خاص دیگری نمیخواهید انجام دهید، پیشنهاد می شود که از نرم افزار با قابلیت های کمتری استفاده کنید. البته QGIS دارای سیستم نقشه ساز قدرتمندی است اما اگر به دنبال سادگی بیشتر هستید، از نرم افزارهای جایگزین استفاده کنید.
  3. قدیمی بودن/شدن برخی ابزارها: یکی از مشکلاتی که در رابطه با افزونه ها و برخی ابزارهای جانبی این نرم افزار وجود دارد این است که بروز رسانی نشده و با نسخه های جدیدتر نرم افزار ناسازگار هستند.
  4. فقدان منابع فارسی برای آموزش: از دیگر مشکلات این نرم افزار، نبود مراجع آموزشی بسیار برای یادگیری آن است. البته تلاش تیم لرن جی آی اس بر این است که این مشکل به مرور زمان حل شده و منبع فارسی مورد نیاز برای یادگیری کاربران تکمیل شود.

برگردان به فارسی از: Pros and Cons of QGIS

مطالب مشابه و مرتبطی که به کارتان می آید
چرا از QGIS استفاده میکنیم؟ آشنایی با محیط نرم افزار QGIS داده آموزشی برای کار با QGIS

یک نظر برای «نرم افزار QGIS [معرفی و دانلود]»

نظر خود را ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *